در هنگام خرید سرویس های هاستینگ، واژه «کنترل پنل» را به دفعات شنیده اید. برای مدیریت آسان و راه اندازی وب سایت خود بر روی هاست نیازمند کنترل پنل هستیم تا بتوانیم سرویس هایی از جمله ایمیل وب سایت, فایل های وب سایت, دامنه وب سایت, دیتابیس ها و… را در یک محیط امن و گرافیکی مدیریت کنیم.
در واقع کنترل پنل راه حلی برای کار کردن آسان با فضای میزبانی وب است.
به احتمال زیاد نام های Cpanel (سی پنل) ، Plesk (پلسک)، DirectAdmin، وب سایت پنل (WebsitePanel) یا سایر کنترل پنل های هاستینگ و میزبانی را تا به حال زیاد شنیده اید.
web hosting control panel ها به دو دسته ویندوزی و لینوکسی تقسیم بندی می شوند. امکاناتی که یک کنترل پنل مدیریت سایت به کابر می دهد بسته به نوع آن در انواع مختلف متفاوت است اما عموما کنترل پنل ها امکاناتی از قبیل: امکان مدیریت فایل ها، ساخت اکانت FTP، ساخت و مدیریت ایمیل ها، تنظیمات مربوط به dns های دامنه ها و زیر دامنه ها، ساخت و مدیریت زیر دامنه ها، طراحی و تغییر صفحات وب و نصب نرم افزارهای تحت وب ، ساخت و مدیریت دیتابیس و تهیه و بازگردانی بکاپ و .... را دارند. یکی از مهم ترین دلایل استفاده از کنترل پنل ها تقسیم سرور به بخش های کوچکتر از لحاظ سخت افزاری و نرم افزاری و به اشتراک گذاشتن آن بین کاربران می باشد.
یک کنترل پنل، در زمینه میزبانی وب، یک محیط نمایشی تحت وب است که توسط شرکت ارائه دهنده خدمات میزبانی هاست اشتراکی ارائه می گردد تا کاربران بتوانند تمام خدمات هاست خود را به صورت یکجا مدیریت نمایند.
برای مثال موارد زیر برخی از این خدمات می باشد:
- مدیریت حساب کاربری مدیریت هاست
- مشاهده لاگ ها و گزارش های سرور
- جزئیات میزان مصرف شده و میزان خالی فضای حافظه هاست و همچنین میزان مصرف پهنای باند
- تنظیمات مربوط به مدیریت حساب های ایمیل، فوروارد کردن، مشاهده ایمیل های دریافتی، ارسال ایمیل، تنظیمات امنیت و…
- ایجاد اکانت یا حساب کاربری برای دسترسی امنیتی FTP
- مدیریت مراکز داده یا دیتابیس (DataBase)
- مشاهده آمار و اطلاعات بازدیدکنندگان به کمک نرم افزار آمار آنالیز یا بررسی لاگ های سایت
- مدیریت فایل ها تحت وب به وسیله نرم افزار های مرتبط
- ایجاد ساب دامین (زیردامنه) برای دامنه اصلی هاست
- افزودن دامنه به فضای میزبانی
- تنظیمات مربوط به زبان های پشتیبانی شده